Θράκη

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Η Θράκη είναι το κομμάτι της Ελλάδος με τα περισσότερα ελληνικά φύλα. Γι’ αυτό παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και πολυπολιτισμικότητα.

Οι ανδρικές φορεσιές είναι πανομοιότυπες και διαφέρουν οι γυναικείες, που είναι γεμάτες μυστικά σύμβολα.

 

ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ

Χαρακτηριστικό της γυναικείας ενδυμασίας των Μεταξάδων είναι τα λεπτά μεταξωτά υφάσματα που χρησιμοποιούσαν στη ραφή των φουστανιών τους. Στο κεφάλι φορούσαν τετράγωνο τσεβρέ (μαντίλι) κεντημένο στις γωνίες-σημάδι αρραβώνα, σύμβολο αφοσίωσης. Τα μοτίβα στους τσεβρέδες των χωριών της Θράκης ήταν απλά σχέδια: φυτικός διάκοσμος με έντονα χρώματα και λίγες χρυσοκλωστές ανάμεσα.  Ο κεφαλόδεσμος των Μεταξάδων είναι περίτεχνος. Φαρδύ χειροποίητο – κυρίως χάντρινο – περιλαίμιο, το γκερντάν. Υποκάμισο βαμβακερό λευκό, τις καθημερινές. Το ‘σημοζούναρο (ασημοζώναρο) το φορούσαν με την επίσημη φορεσιά. Στα πόδια άσπρες μάλλινες κάλτσες, με χρωματιστά λουλούδια το χειμώνα.

 

ΚΑΡΩΤΗ

Το  χαρακτηριστικό εξάρτημα της γυναικείας φορεσιάς είναι η τσούκνα και το φουστάνι. Πρόκειται για μαύρο μάλλινο αμάνικο φόρεμα. Έχει κέντημα στην πλάτη, την τραχηλιά, τις κουρφολήθρες, καθώς και τον ποδόγυρο. Οι νιες φορούσαν στο κεφάλι λεπτό τσεμπέρι και κίτρινη μανδίλα, με λουλούδια, την μπαρμπούλα. Πάνω από αυτήν σκάλωναν μία δεύτερη άσπρη, που είχε υφαντό διάκοσμο μόνο στη μία πλευρά και ήταν κατάλληλα διπλωμένη.

 

ΚΑΒΑΚΛΙ

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Η γυναικεία ενδυμασία χαρακτηρίζεται από το γαλάζιο – το χρώμα του καλωσορίσματος – την κομψότητα και το σύνθετο διακοσμητικό πλούτο. Η εναλλαγή χρωμάτων μαρτυρά την αστική καταγωγή της φορεσιάς. Παραδοσιακά σύμβολα κεντημένα με μεταξωτές κλωστές, σχεδόν παντού σε όλο το εμπρόσθιο μέρος. Στο κεφάλι φορούν μια μαντήλα. Αλλά κλέβει την παράσταση το μέτωπο, όπου στερεώνουν την μπάπκα, ένα κόσμημα με 5 (πολλές φορές και 15) φλουριά – αναλόγως την πλούτη της καθεμιάς. Κυριαρχεί η τσούκνα ή φστάνι, χαρακτηριστικό εξάρτημα της γυναικείας ενδυμασίας.  Η τσούκνα των γηραιότερων γυναικών έχει κεντητό και τον ποδόγυρο. Ριγωτό πολύχρωμο ζωνάρι. Πάνω από το ζωνάρι δενόταν η στενόμακρη υφαντή πιτσίρκα (ποδιά). Η ποδιά των νέων κοριτσιών ήταν, συνήθως, κατακόκκινη, με δύο σειρές κατακόρυφα στο κέντρο διακοσμητικά κεντητά γεωμετρικά μοτίβα. Τις καθημερινές φορούσαν γουρουνοτσάρουχα.

ΑΝΔΡΙΚΗ

Το έντονο καφετί γήινο χρώμα δηλοί την άρρηκτη σχέση αυτού που το φορεί με τη γη και τα γεννήματα. Στο κεφάλι μαύρος σκούφος. Υποκάμισο με γιακαδάκι, που μόλις εξέχει. Το ποτούρι, που χαρακτηρίζει την ανδρική θρακιώτικη φορεσιά, ένα είδος σαλβαριού (βρακοπαντέλονου), όλα σε καφετί.  Στη μέση φαρδύ ζουνάρι.

Αναζήτηση

Ελληνικές Ενδυμασίες - Copyright 2013 - 2018     Κατασκευάστηκε από την Digital Project