Κρήτη

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

ΑΝΔΡΙΚΗ

Την ανδρική παραδοσιακή γιορτινή ενδυμασία της Κρήτης τη ράβουν και την κεντούν ειδικοί ραφτάδες. Το διακοσμητικό κέντημα γίνεται με βαθυκύανα ή μαύρα μεταξωτά στριφτά κορδονέτα. Η ανδρική κρητική φορεσιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: σαρίκι στο κεφάλι, βράκα, κάλτσες, γελέκι, υποκάμισο, ζώνη, ασημομάχαιρο, καδένα και στιβάνια.

Η βράκα είναι το χαρακτηριστικό στοιχείο της κρητικής φορεσιάς.

Το παραδοσιακό γιορτινό υποκάμισο του Κρητικού είναι υφαντό, μεταξωτό ή βαμβακερό. Έχει χρώμα κυρίως άσπρο. Το μαύρο υποκάμισο είναι συνήθεια μόλις μερικών δεκαετιών.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φορεσιάς είναι το ασημομάχαιρο. Η πιο διαδεδομένη μορφή είναι αυτή που το τελείωμα της λαβής έχει σχήμα ουράς ψαριού ή αλλιώς σχήμα «V».

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Κεφαλοκάλυμμα της Κρητικιάς ήταν το μεταξοΰφαντο μαντίλι. Η σάρτζα φορέθηκε σε ολόκληρη την Κρήτη και δη στην κεντρική, και ως επίσημη και ως καθημερινή. Σήμερα είναι γνωστή και ως ανωγειανή φορεσιά, χωρίς να σημαίνει ότι κατάγεται από τα Ανώγεια. Το όνομα της ενδυμασίας προέρχεται από ένα βασικό  κομμάτι-εξάρτημά της σε σχήμα ποδιάς, τη  σάρτζ. Η σάρτζα δένει στη μέση, καλύπτοντας το αριστερό πόδι. Στη φορεσιά αυτή δεν περιλαμβάνεται φούστα. Τη φορεσιά αποτελούν το αραχνοΰφαντο μεταξωτό ή βαμβακερό ρουμπινόχρωμο κεφαλομάντιλο, σάρτζα, ζιπόνι, η μακριά φουφουλωτή βράκα, η φαρδιά ζώνη, η ποδιά.

Αναζήτηση

Ελληνικές Ενδυμασίες - Copyright 2013 - 2018     Κατασκευάστηκε από την Digital Project