Μακεδονία |
Αμέτρητα είναι τα δείγματα των τολμηρών χρωματικών συνδυασμών, αλλά και των μοναδικών περίτεχνων κοσμημάτων, που αποκαλύπτουν στις φορεσιές ταξικά στερεότυπα, επαγγελματικές διαφορές κλπ.
View the embedded image gallery online at:
https://ellinikesendymasies.gr/order-form/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=24#sigProGalleria4fcc7c43a2
ΓΙΔΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Η γυναικεία φορεσιά του Γιδά, νυν Αλεξάνδρειας Ημαθίας, είναι από τις πολυπλοκότερες και χαρακτηριστικότερες γυναικείες φορεσιές της Ελλάδος. Κατά την τοπική παράδοση, ο Μ. Αλέξανδρος θαύμασε τις γυναίκες του Γιδά για το θάρρος και τον ηρωισμό που επέδειξαν σε μια μάχη κατά την οποία δείλιασαν οι άνδρες τους. Διέταξε τότε να αντιστραφούν οι ρόλοι και να φορέσουν οι γυναίκες την περικεφαλαία των ανδρών. Με τον καιρό αυτή παραποιήθηκε και μεταπήδησε στην καθημερινή ζωή των γυναικών ως περίτεχνος κεφαλόδεσμος. Η ευρύτερη περιοχή αποκαλούνταν Ρουμλούκι (τόπος Ρωμιών).
ΒΕΡΟΙΑ Η νυφική φορεσιά της Βεροιώτισσας αποτελείται από: ένα είδος φεσιού στο κεφάλι, από μαύρο βελούδο με δαντέλες. Ένα – συνήθως – σκουρόχρωμο φόρεμα, καμωμένο από μεταξωτό ύφασμα, με κλειστό μπούστο, ανθοδιάκοσμο, στενά μακριά μανίκια και σουρωτή φούστα. Μια ποδιά από το ίδιο ύφασμα του φορέματος. Γιλέκο μακρυμάνικο από μαύρη τσόχα με χρυσοκεντημένο όρθιο γιακά.
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ Η φορεσιά, σε γήινα κατά βάση χρώματα, απεικονίζει την ταυτότητα της περιοχής. Το μακρύ και βαρύ φόρεμα είναι καφετί και η εμπρός ποδιά μαύρη, για να υπογραμμίζουν την κατ’ εξοχήν εργασία της γυναίκας, που είναι η αγροτική.
ΔΡΥΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Έντονο το κόκκινο χρώμα της φορεσιάς. Είναι δείγμα πλουτισμού, γνώσης της βαφικής και συνάμα της βοτανολογίας. Η φορεσιά αποτελείται από το μακρύ εξωτερικό πουκάμισο. Η φούστα του, τα μανίκια του και η τραχηλιά του, γίνονται από μάλλινο του αργαλειού ριγωτό βυσσινί ύφασμα και το υπόλοιπο από άσπρο βαμβακερό ύφασμα. Το ριγωτό αμάνικο φουστάνι κεντημένο στο στήθος. Τον Σαγιά, το κύριο και ακριβότερο κομμάτι της φορεσιάς. Ράβεται από τους ραφτάδες και κεντιέται στις δύο εμπρός γωνίες σε κόκκινη τσόχα και ανασκουμπώνονται όπως πίσω και τα μανίκια γυρίζουν επάνω. Tο μάλλινο ριγωτό ζωνάρι. Πάνω απο τη φορεσιά ,στο ύψος της μέσης μπαίνει η λινοβάμβακη ποδιά με τις κάθετες πολύχρωμες γραμμές. Το βυσσινί σταμπωτό μαντήλι για το κεφάλι. Την κόκκινη κεντητή λωρίδα που κρατάει το μαντήλι (ρέντα). Ασημένια κοσμήματα στολίζουν το κεφάλι, τον λαιμό, την ποδιά.
ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΗΜΑΘΙΑΣ Χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γυναικείας φορεσιάς της Επισκοπής είναι ο φρουτένιος χρωματισμός και διάκοσμος, ο υψηλός και περίτεχνος κεφαλόδεσμος, τα καρφιτσωμένα λουλούδια, τα χρυσασημένια φλουριά που κρέμονται σε σειρές στο στήθος, η ασημένια ζώνη, η ποικιλία υφασμάτων (βαμβακερά, μεταξωτά, τσόχινα) σε ωραιότατο συνδυασμό. Η ανδρική φορεσιά της Επισκοπής είναι η τυπική του Έλληνα φουστανελά.
ΚΟΖΑΝΗ Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από το κόκκινο κλασικό φέσι στο κεφάλι, το μακρύ κι εντυπωσιακό από στόφα φόρεμα, τη λαιμαριά στο λαιμό, το κεντημένο μαύρο γιλέκο, και τη φιρτά, δηλαδή τη μαύρη ποδιά, η οποία ήταν συνήθως από σατέν ύφασμα, ταφτά κ.λπ. Τη μέση στόλιζε ζώνη, με κλειδώματα ή θηλύκια (πόρπες).
ΝΑΟΥΣΑ Η γυναικεία φορεσιά αποτελείται από τα εξής μέρη: Το πουκάμισο, το νυφικό, υφαινόταν στον αργαλειό και ο διάκοσμός του γινόταν με χρυσό κέντημα και μπιμπίλα. Το φουστάνι, είναι το βασικό κομμάτι της τοπικής γυναικείας φορεσιάς. Είναι κοντόμεσο, με εφαρμοστό μπούστο και φαρδιά φούστα, με καλοσιδερωμένες πιέτες. Ιδιαίτερο γνώρισμα της τραχηλιάς είναι το πλούσιο χρυσό κέντημα και η δαντέλα, με τους πολλούς και περίτεχνους συνδυασμούς. Το μαφέσι, είναι ένα μεταξωτό τετράγωνο ύφασμα που το δίπλωναν σχηματίζοντας ένα λεπτό ζωνάρι. Τα μανικάκια, αποτελούν συμπλήρωμα της γυναικείας φορεσιάς, είναι κισμιρένια και φοριούνταν κάτω από τα μανίκια του φορέματος. Το λιμπαντί, είναι το πιο απλό και απαραίτητο επανωφόρι που φορούσαν πάνω από το φουστάνι ολόκληρο τον χρόνο. Η σαλταμάρκα, είναι το νυφικό πανωφόρι. Ραβόταν όπως και το λιμπαντί, τα κεντήματά της όμως γίνονταν μόνο με χρυσόνημα. Το ύφασμα που χρησιμοποιούσαν ήταν ρούχο μαύρο και σπάνια βελούδο.
ΟΡΕΙΝΗ ΣΕΡΡΩΝ Η γυναικεία φορεσιά είναι πολύχρωμη, κατά βάση κόκκινη-μαύρη. Τα μαλλιά της τα προστατεύει με ένα λουλουδάτο μαντίλι και ταυτόχρονα στολίζεται και με ένα λουλούδι καρφιτσωμένο πάνω από το αυτί. Στη γυναικεία φορεσιά της Ορεινής Σερρών τα γήινα χρώματα είναι τόσο εναρμονισμένα με τα φωτεινά κόκκινα, που απηχούν ακριβώς το χαρακτήρα της περιοχής.
|
Αττική - Στερεά Ελλάδα - Εύβοια | Κύπρος |
Ήπειρος | Μακεδονία |
Θεσσαλία | Μικρά Ασία |
Θράκη | Νησιά Αιγαίου |
Ιόνιο | Πελοπόννησος |
Κρήτη |
Ελληνικές Ενδυμασίες - Copyright 2013 - 2018 Κατασκευάστηκε από την Digital Project