Νησιά Αιγαίου

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

 

ΝΑΞΟΣ

Τα μαλλιά τα σκέπαζε πολύχρωμη μαντίλα με σταμπωτά λουλούδια. Εμπρός, λινή ποδιά, με στενή δαντέλα κατά μήκος και φαρδιά κάτω.

 

ΠΑΡΟΣ

Την παριανή γυναικεία φορεσιά αποτελούσαν πολλά εσώρουχα και φούστες. Μαντίλα στο κεφάλι, πολύ μακριά, που τυλιγόταν στο λαιμό. Το ένα σκέλος της έπεφτε εμπρός αριστερά και το άλλο πίσω. Υποκάμισο, που καταλήγει σε μικρές μανσέτες με λίγο κεντηματάκι. Μεσάτο φόρεμα, κοντά μανίκια που καταλήγουν στους ώμους με μεταξωτούς φιόγκους.

 

ΣΚΙΑΘΟΣ

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Σκιάθου απαρτίζεται από φαρδομάνικο υποκάμισο. Ζακέτο, κοντομάνικο, ανοιχτό στον όρμο. Στην κεφαλή πέπλο, λευκό, ψιλό, βαμβακερό.

 

ΣΚΥΡΟΣ

ΑΝΔΡΙΚΗ

Η ανδρική φορεσιά των Σκυριανών αποτελείται από την κλασική μακριά, ναυτική, λινή βράκα. Βαμβακερό υποκάμισο. Από πάνω το γιλέκο, με κέντημα στο στέρνο. Στο κεφάλι ψιλό μαντίλι, στην απόχρωση της βράκας. Στη μέση φόραγαν ζωνάρι.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ

Η φορεσιά αποτελείται από μακριά, φαρδιά, πτυχωτή φούστα, σε έντονα χρώματα, φαρδομάνικο υποκάμισο, στολισμένο με κεντημένα λουλούδια και άνθη. Ζακετάκι με γουνάκι στο στέρνο, ανοιχτό, να φαίνεται το υποκάμισο. Τα φορέματα ήταν αρχικά ριχτά ή σχεδόν ριχτά. Μακρύς γαλάζιος πέπλος στο κεφάλι. Έφτανε έως την περιφέρεια. Ο πέπλος δένεται με δερμάτινο λουράκι, κάτω από το λαιμό της κοπέλας.

 

ΘΑΣΟΣ

Οι Θάσιες στο κεφάλι φορούν το σπαλέτο. Αυτό είναι μια λουλουδάτη λευκή μαντίλα μεγάλων διαστάσεων, που κατέληγε σε καρκάλια (κρόσσια). Κάτω από αυτό, φορούν ένα φεσάκι, όπου τυλίγουν τις πλεξίδες τους. Συνεχίζει με το ποικιλόχρωμο μεταξωτό αμάνικο και μακρύ φστάνι. Ήταν ιδιαίτερα φαρδύ στο κάτω μέρος του. Οι ποδιές κατά βάση μονόχρωμες, μαύρες ή σίβες (γκρίζες), αλλά με λουλουδένιο διάκοσμο. Κατέληγαν στρογγυλές. Οι Θάσιες στολίζονταν και με κοσμήματα: στη λαιμουδιά φορούσαν χρυσές καρφίτσες και καδένες.

Αναζήτηση

Ελληνικές Ενδυμασίες - Copyright 2013 - 2018     Κατασκευάστηκε από την Digital Project